måndag 13 april 2009

En underbar helg

Det här inlägget skrev jag för två veckor sedan men har helt enkelt varit för lat för att lägga in några bilder men här kommer det :

Nu är vi tillbaka i ett soligt Valpo efter att ha haft en helg som inte kan mäta sig med någonting annat.

Vi tog bussen härifrån i torsdagskväll och vi hade packat väskan med vinterkläder, underställ och vantar för vi tänkte att söderut, där är det kallt. Jag och Fredrik åkte i en buss och Linus i en annan, vi hade fått de tre sista biljetterna som fanns ner till Pucon, alla bussbolag var slutsålda. Så vi kom ner lite innan Linus och hann bli uppraggade av en dam som ville hyra ut sin stuga. En mysig liten stuga med ett litet kök, tre sovrum, toa med dusch och ett vardagsrum som hade blommiga fåtöljer!
Vår stuga med vulkanen i bakgrunden


När Linus kom fram gick vi och åt lunch, lax och pommes och sallad. Mums! Till det fick vi en strålande sol som stekte medans vi satt i t-shirt och hade det underbart skönt. Efter lunchen var det dags att hitta på vilka aktiviteter vi ville göra.


Samma eftermiddag gjorde vi forsränning. Tillsammans med två argentinskor och två från nya zeeland tog vi oss ner för forsen iklädda våtdräkter. Som max var fallen en V:a på skalan och det var ett rejält fall som dränkte oss totalt. När vi kom till en fors som var en VI:a så fick vi lov att kliva ur båten men vi fick istället hoppa från en 4 meters klippa ner i forsen! Riktigt roligt! Det var underbart vackert med solen som lyste genom träden och fiskarna som hoppade och människor som stod och fiskade vid flodbanken.
Efter forsränningen

På kvällen hittade vi igen en restaurant som bjöd på räkpasta till mig och kött åt grabbarna. Vi satt och åt till sent och sen var det dags för sängen.

kl 7.25 hade vi samling vid turistbyrån för att få täckbyxor, ishacka, hjälm, snölås och spikskor för då var det dags att bestiga vulkanen som är 2800m hög. Vägen upp tog 5 timmar och bjöd på underbar utsikt över dalen med sjön och alla bergstoppar som stack upp lite varstans. Vi gick förbi ett gammalt liftsystem där man kunde se sviterna från utbrottet -71. Det senaste utbrottet som vulkanen hade var åren 84-85 men fortfarande är vulkanen aktiv och man kunde se röken som steg från den. Halvvägs upp var det dags att ta på spikskorna för då var vi på glasiären. Med hjälp av ishacka och spikskor tog vi oss upp den sista biten till toppen. På toppen öppnades ölen och längtans suckar hördes från resten av gruppen. Vi gick fram till kratern på vulkanen men fick snabbt vända om igen då den starka svavellukten gjorde det svårt att andas. Vi stängde jackorna för munnen och höll andan för att kunna vara nära kratern som mätte 200m i diameter. På andra sidan kraterna kan man se en annan vulkan som är högre och hade ett utbrott för bara några veckor sedan och som fortfarande har lite småutbrott. Ett vulkanutbrott sträcker sig oftast över ett år.
Innan avfärd, toppen syns i bakgrunden med rök som kommer ur kratern.

Spikarna åker på

Äntligen uppe och ölen korkas upp!!

Det luktade helt ofantligt illa från kratern, det går inte att beskriva hur illa. Men tänk er ett hål med 200m i diameter full med ruttna ägg, då börjar det närma sig.

Efter den tuffa stigningen fick vi på kvällen ett välförtjänt bad i varma källor. Kroppen fick verkligen slappna av och vi mådde som gudar. Efter badet var det stup i säng.

Söndagen, vår sista dag, då regnade det lite lätt och himlen var grå och tung. Vi byltade på oss regnkläder och hyrde cyklar. Vi cyklade fyra mil under dagen och fick se fina vattenfall och en klarblå lagun. Vägen dit var en grusväg som gick över ett bya-landskap med kossor, hästar och får. Vid vattenfallen var det fikapaus och när vi kom tillbaka till byn var benen som spagetti. Vi åt en gigantisk pizza och sedan var det dags att sätta sig på bussen för att åka tillbaka till Valpo.



Visst är den blå!

Nu är det dags för tenta-p för oss. Vi har tentor och kontroller hela dagarna i två veckor.

Stora kramar till er därhemma och hoppas att ni har haft en lika underbar påskhelg som vi har haft.

1 kommentar:

Linda sa...

shiit, vad fina bilder. varför finns inte sånt fint landskap i sverige för?
jättefint! och vilken upplevelse för er!:D